Informatie over gashaarden

Welke gashaard past het beste bij u?
Bij de keuze van een inbouwhaard of open haard is het vermogen van het open haard een belangrijke bepalende factor. Veel mensen realiseren zich niet dat voor een gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 a 4 kilowatt (kW) nodig is om de kamer te verwarmen. Zeker in de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig en gezien het feit dat veel woningen ook al zijn voorzien van CV en de open haard dus vaak alleen dient als bijverwarming.

Toch kiezen consumenten vaak onbewust voor een te hoog vermogen, met als risico dat ze de open haard maar kort of alleen op lage stand kunnen laten branden. Simpelweg omdat het anders te warm wordt in de woonruimte.

Vermogen bepalen voor gewenste ruimte
u kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen dat u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In de grafiek ziet u het vermogen uitgedrukt in kW. De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het vermogen aflezen dat u nodig heeft. Welke van de drie lijnen dient u te kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.

Uw woning is:

vermogens-grafiek


Informatie over gashaarden
Gashaarden en open haarden bieden de keuze voor een gesloten of open verbrandingssysteem. Bij gesloten verbranding wordt de lucht die nodig is voor de verbranding direct van buiten gehaald en worden de rookgassen door één en hetzelfde kanaal weer afgevoerd. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel (via het dak is natuurlijk ook mogelijk). Dat betekent dat je flexibeler bent met betrekking tot de exacte plek waar de haard komt te staan. Omdat het systeem de zuurstof van buiten betrekt en dus niet uit de ruimte waar de haard staat, is het systeem bovendien uitstekend geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen. In principe word je bij gashaarden en open haarden altijd geadviseerd om te kiezen voor een gesloten verbrandingsysteem. Echter wanneer u een gashaard of open haard wilt aansluiten op een bestaand schoorsteenkanaal met een diameter kleiner dan 150 mm, dan is een open verbrandingssysteem wel interessant, omdat hiervoor een kleinere afvoer nodig is.